Wednesday, October 15, 2014

En intressant matstudie, del 2

Del 1 i denna "matstudien" kan ni läsa här
Menyn under en tillfälligt utvald paleo-dag var:

Frukost:
Kaffe med ägg och kokosolja
1 kokt ägg
1 avocado

Lunch:
Fiskbiffar med ugnsstekta rödbetor, ghee och citron

Fika/Mellanmål:
1 banan
en näve blandade nötter
Några torkade aprikoser
1 kokt ägg

Middag:
Honungsmarinerade kalvrevben med sötpotatisfries och coleslaw

Kvällssnacks:
1 fröknäckebröd med kycklingleverpaté

Makronäringsämnena fördelade sig så här:
Fett              199 g (71 E%)
Kolhydrat    90.3 g (14 E%)
Protein         96.8 g (15 E%)
Kcal             2539.3

Och mikronäringsämnena kan ni se i bilderna här nedan. Det enda man kanske kan klaga på är mängden kalcium jag fick i mig denna dagen. Kalcium är nog det som är svårast att få tillräckligt av när man äter paleokost - men när det är sagt så är det många faktorer som spelar in när det gäller kalcium. För optimalt kalciumupptag i kroppen behövs också D-vitamin, C-vitamin, K-vitamin och magnesium. Det är alltså minst lika viktigt att få i sig dessa vitaminer/mineraler. K-vitamin binder kalciumet i skelettet (där vi ju vill ha det), och fysisk träning förbättrar också upptaget av kalcium i skelettet. Det är också viktigt hur biotillgängligt (användbart för kroppen) kalciumet är - och kalcium från grönsaker är mycket lättare för kroppen att ta vara på än kalcium från mjölkprodukter. De paleo-matvaror som innehåller mycket kalcium är bland annat benbuljong, sesamfrö, linfrö, solrosfrö, chiafrö, gurkmeja, nässlor, nypon, persilja, grönkål, spenat, broccoli, vitlök, valnötter, hasselnötter, mandlar, ostron... Den som vill kan läsa mer om paleo och kalcium till exempel här.
 
 

No comments:

Post a Comment