Thursday, May 8, 2014

Gulaschsoppa

Våren kom av sig här, och istället för sol och 20 grader har vi nu ca nollan och snöblandat regn... Riktigt ruggigt väder alltså.... Och inget passar väl då bättre än en värmande gulaschsoppa? Med utgångspunkt i Birgitta Höglunds recept (från boken "Långkok för LCHF och Paleo") så gjorde jag denna soppan, som blev otroligt god!

Ingredienser:
500 g kalvgrytbitar (av t.ex. högrev, bringa eller bog)
250-500 g champinjoner
2 gula lökar
5 vitlöksklyftor
3-4 tomater
1 röd paprika
1 grön paprika
1 gul paprika
5 dl kalvbuljong (jag kokar egen, har man inte det kan man ta 2 buljongtärningar + 5 dl vatten)
2 dl rödvin
2 msk tomatpuré
2 lagerblad
1 msk paprikapulver
1-2 tsk mald spiskummin
1 msk torkad persilja
1 msk torkad timjan
1 tsk vitpeppar
0,5-1 msk salt

Gör så här:
Tärna köttet och dela alla grönsakerna i små bitar. Bryn svampen gyllenbrun i stekpanna så att den är klar. Bryn köttbitarna i en stor gryta så att de får fin färg. Tillsätt lök och vitlök, och krydda med salt, peppar, spiskummin, paprikapulver och tomatpuré. Låt fräsa några minuter så att kryddsmakerna kommer fram ordentligt. Häll över den brynta svampen och resten av grönsakerna över köttet och tillsätt buljong, vin, örter och lagerblad. Koka upp och låt sedan småputtra på låg värme i ca 2-3 timmar, tills köttet är mört. Rör om då och då, och späd med mer vatten och gulaschen blir för tjock. Smaka av med mer kryddor.
 

No comments:

Post a Comment