Wednesday, April 3, 2013

Ghee

Ghee, eller klarnat smör är smör där man tagit bort mjölkämnena kasein och laktos. Ghee innehåller 100% smörfett till skillnad mot vanligt obehandlat smör, som normalt har en fetthalt på ca 80%. Smaken är lätt nötaktig. Ghee är alltså mer eller mindre helt mjölkfritt men om man är extremt känslig för mjölkprodukter bör man vara försiktig även med ghee.

Ghee finns att köpa färdig i hälsokostbutiker, men man kan också göra det själv.

Gör så här:
Smält 1/2 kg smör och låt det småputtra lite. Jag startar med högsta värmen tills det börjar smälta och sedan vrider jag ner det till lägsta värmen. Skrapa eventuellt bort det vita skummet som kommer upp till ytan lite försiktigt med en sked då och då och låt det stå på plattan ca en timme. När det börjar bli brunt i botten av kastrullen och smöret har blivit genomskinligt är det färdigt och det är dags att sila bort de sista mjölkresterna. Använd ett tygstycke, ett saftfilter eller liknande att sila med. Häll upp på rena glasburkar, och förvara i kylskåp eller skafferi, beroende på vilken konsistens du föredrar. Hållbart i upp till ett år i kylskåp, och 2-3 månader i rumstemperatur. Den stelnar i kylen och blir då lite ljusare i färgen, men får tillbaka sin vackert guldgula färg vid användning.

No comments:

Post a Comment