Wednesday, March 6, 2013

Grundrecept för mandelmjölk

Ingredienser:
2 dl mandel, blötlagd i minst 6 timmar
6-9 dl vatten (beroende på hur tjock man vill ha mjölken)

Gör så här:
Blötlägg mandlarna i minst 6 timmar (jag blötlägger ofta i ett helt dygn). Skölj av dem i nytt kallt vatten. Då försvinner svårsmälta enzymer och den skarpa/bittra mandelsmaken så att den sötare mandelsmaken kommer fram.
Kör mandlarna i mixer med vattnet och mixa en stund. Sila sedan mjölken i ett tygkaffefilter, en saftduk eller liknande och krama ur mandelpulpan så mycket som möjligt. Istället för att kasta mandelpulpan som blir över när mjölken är silad, så frys in den - det är perfekt att använda som mandelmjöl till bakning. Man kan också blanda det i biffar, pajdeg, eller torka och ha i müsli. Häll upp mjölken på en ren glasflaska och förvara i kylen. Mjölken håller sig i kylskåp i ca 4-5 dagar.
Prova även med andra nötter, cashewnötsmjölk är till exempel väldigt gott.

No comments:

Post a Comment